Over autodelen

Een bericht dat een tijd geleden op de interne website van een Centraal Wonen-project verscheen:

Hoi lieve straatgenoten,

Wellicht een rare vraag, maar wie weet! Deze maand moet mijn autootje voor de eerste keer dat ik haar heb de APK ondergaan. Het is mijn eerste auto en ik ben nog niet eerder in aanraking geweest met de APK of met een garage. Heeft iemand toevallig tips voor een garage in de buurt?

Ook heb ik mijn auto een tijdje niet gebruikt en ik weet niet zeker of ze nog start. Mocht ze niet meer starten, is er iemand die startkabels heeft? Dan weet ik vast bij wie ik kan aanbellen mocht die situatie zich voordoen. 

Groetjes, Pien

Naast het antwoord waar ze om vroeg was dit een van de antwoorden:

Hey Pien, wist je al van het bestaan van de deelautovereniging? Daarbij deel je ook al je zorgen om de auto.

In de vragen van Pien zit precies de kern van waarom auto’s delen zo’n goed concept is: je deelt de zorgen en de kosten. Binnen een deelautovereniging bijvoorbeeld heeft iedereen een taak en is het onderhoud van de auto verdeeld onder de leden, net zoals de kosten van het bezit van de auto.

“Veel auto’s staan 95% van de tijd stil”

Daarnaast heeft Pien zo lang niet met haar auto gereden dat ze bang is dat hij niet meer wil starten. Daar is ze niet de enige in; veel auto’s staan 95% van de tijd stil en nemen dan (meestal openbare) ruimte in beslag. Door auto’s te delen, hoeven er minder auto’s te worden geproduceerd en kan de openbare ruimte beter worden benut.

Voor veel leden van Boschgaard is het concept ‘auto delen’ al normaal. Er wordt al op diverse manieren invulling aan gegeven. Sommigen zijn lid van een deelautovereniging waarbij o.a. de facturering en het innen van de rekeningen heel gestructureerd verloopt. Anderen delen hun auto op een meer informele manier, waarbij het verzekeringstechnische gedeelte is afgedekt via de vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Dit zijn voorbeelden waarbij auto’s worden gedeeld zonder winstoogmerk. Commerciële deelautoinitiatieven worden in de toekomst niet uitgesloten en zijn handig om op terug te vallen als je misgrijpt of als je een bijzonder type auto nodig hebt. Maar het liefst houden we het toch in eigen hand, want aan delen zou natuurlijk eigenlijk geen geld verdiend hoeven te worden.

De tijd moet nog leren hoe de toekomstige bewoners van Boschgaard precies invulling gaan geven aan het concept ‘auto delen’. Een ding staat vast: delen is het nieuwe hebben!