Terugblik op 2022

De status van de bouw eind 2021
En de bouw eind 2022!

2022, dat was ‘m dan! Boschgaard heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar we de vorige jaarwisseling meemaakten met nog maar net de eerste optopping van woning 1t/m5 staan er een jaar later drie woonblokken. In mei vierden we dat het -eerste- hoogste punt bereikt was, de vrijdag voor kerst klonken we nog eens op dat de volledige contouren van ons gebouw inmiddels zichtbaar zijn.

Het is niet alleen te zien op de bouwplaats. Tekenend is ook de loods. We begonnen het jaar met twee opslagplaatsen mudjevol. De ene vol hout en kozijnen, de andere vol isolatiemateriaal. En dan ook nog ergens een stapel sandwichpanelen onder een zeiltje op een veld. Maar echt, het zat zo vol dat we nee moesten zeggen tegen goeie oogst-materialen, omdat we ze niet kwijt konden.

Hier oogsten we onze toekomstige keukens via Gebr. Dijkhoff BV

Allemaal geoogst bij toffe leveranciers die het óók belangrijk vinden dat we hergebruiken. Dat we oude gebouwen niet zomaar de container in shredderen om dan nieuw geproduceerde materialen te bestellen. Die inzien dat nieuw hout uit scandinavië -FSC-keumerk of niet- nooit zo duurzaam gaat zijn als balken die 40 jaar terug al gekapt zijn. En die dus, als er dan toch gesloopt moet worden, dat zo aanpakken dat spullen terug in de cyclus kunnen. Directe circulariteit, geen toekomstdroom maar gewoon nu: doen. Mede dankzij onze oogstpartners bestaat ons pand tot nu toe uit 85% hergebruikte materialen, iets waar we zeker trots op zijn!

De loods toen hij nog helemaal vol lag

Nou goed, volle loods dus. We weten nog dat we op een gegeven moment de schuifdeur opendeden en alleen naar binnen konden door bovenop een stapel underlayment te klauteren.

En nu? We doen pompwagenraces en heftruckballet in de balzaal aan vrije stelconplaat die er nu is. Al dat spul is -al dan niet via houtbouwer V&S of gevelmonteur Wuyts- in dat gebouw op het van roosmalenplein gegaan.

Dat spelen met magazijngereedschap komen we overigens niet heel erg aan toe hoor. Daarvoor is er iets te veel werk, haha. We houden het niet bij, maar een conservatieve schatting achterop een viltje levert toch al gauw 5000 mensuren op die we als Boschgaarders in de bouw staken. We gingen op oogst-tocht, we ruimden de bouwplaats op, we sjouwden balken en gipsplaten van hot naar her, we duwden isolatie in wanden, we bouwden een daklicht, we haalden duizenden spijkers uit platen, we groeven geulen, we vulden tientallen containers (want ook wij hebben spul dat niet meer bruikbaar is).

En inmiddels zijn we aan de eerste stukken afbouw begonnen. Afgelopen weken bouwden we de eerste binnenwandjes, binnenkort gaan we tegelen.

Dit alles doen we náást alle overlegjes, vergaderingen en besprekingen. Werkgroepen draaien op volle toeren om te zorgen dat in oktober volgend jaar niet alleen het pand, maar ook de organisatie staat.

Leuk werk allemaal, maar eerlijk: soms ook wel heftig. De Boschgaarders doen dit allemaal naast hun normale leven, en dat trekt soms een wissel. Maar dat we nu zó concreet bezig zijn, dat de stip aan de horizon zó dichtbij komt, dat zorgt dat we er vol goeie moed in blijven gaan!

Wat daarbij ook helpt is de erkenning die we krijgen. Op verschillende niveau’s zien we dat ons pioniersprojectje wenkbrauwen opgetrokken krijgt. Want de combinatie van ecologisch bouwen met hergebruikte materialen, vanuit bewonersinitiatief en in eigen beheer, ónder de vleugel van een woningcorporatie, is vrij uniek.

Dat werd in 2021 dus wel gezien. Bouwend Nederland maakte een toffe aflevering over ons, Cobouw nam een podcast op met onze aannemer, VPRO Tegenlicht interviewde onze architect bij ons op de bouwplaats en RUW organiseerde daarna een Tegenlicht meetup bij ons. Ook hadden we een superleuke Dag van de Bouw in juni, waar alle bezoekers vol lof waren. En dan zijn er ook nog de talloze rondleidingen, groot en klein, die we gegeven hebben.

Deze kant van Boschgaard lijkt ego borstklopperij, maar is een belangrijk onderdeel. We zien het verspreiden van onze opvattingen over duurzaamheid en bottom-up organisatie als logisch onderdeel van onze pioniersfunctie. Op dat de toekomst méér van zulke projecten mag bevatten.

Nou, afsluiten, want alle tijd die we hier zitten te typen staan we niet met de schroeftol in de hand 😉

2023, kom maar op! We gaan dit jaar het pand afbouwen, en in oktober trekken we erin. Tegen het eerste deel kijken we een beetje op, maar in het tweede hebben we zoveel zin dat we vertrouwen hebben dat het goed komt. Vertrouwen dat ook komt uit de samenwerking die we hebben met onze partners: Woningcorporatie Zayaz, Bouwbedrijf Versteegden en Superuse architecten. 

En de volgende keer dat we deze terugblik schrijven doen we dat met een houten hoofd van het toffe feestje dat we met onze huisgenoten vierden in ons spiksplinternieuwe -al is het dan van tweedehands materiaal gebouwd- huis!