Terugblik op 2021

Daar zijn we dan, aan het eind van 2021. Het was nogal een jaar. Voor iedereen natuurlijk, maar voor Boschgaard ook zeker. Een jaar waarin we er hard aan trokken, een jaar waarin we ons ouwe honk leegsloopten, en een jaar waarin we (eindelijk) begonnen met bouwen!

Boschgaard als groep ontwikkelde zich flink. Er vielen helaas mensen af, maar er kwamen ook een aantal toffe huisgenoten voor in de plaats. De pandemie maakte het organiseren en het groepsgevoel bewaren niet altijd even makkelijk, maar we vonden een modus om in door te kunnen werken.

Het proces zelf maakte het ook niet makkelijk. In de eerste paar kwartalen begonnen we de lange duur van het gepraat goed te voelen. Het leek een gebed zonder eind, en dat maakte het lastig om vrolijk door te stomen. Gelukkig kwam hier in de zomer een doorbraak in, en startten in september de eerste bouwvakkers.

Maar dat kon niet voordat we nog een laatste spurt maakten met het leeg opleveren van de Patio. We sloopten nog wat muurtjes, vervoerden opgeslagen materialen naar de opslag, ruimden de laatste rondslingerende spullen op, snoeiden die acacia in de patiotuin nog eens weg, en leverden uiteindelijk het pand bezemschoon op.

Helemaal leeg en veegschoon!
Het Patio-bord ging er nu toch echt af.

Daarna ging het snoeihard. Eerst de asbestsaneerders, die het dak eraf trokken. Daarna nog een aantal weken slopers om de delen te slopen waar wij niet aan gingen beginnen. Zij verwijderden in no-time een aantal vloeren en stukken muur. Gaat toch wat makkelijker met groot materieel dan met een voorhamer..

Inmiddels had aannemer Versteegden ook de boel omhekt en een bouwplaats ingericht. En ineens was daar het omslagpunt: het afbreken was over, het opbouwen begon!

Het begon met funderen, met zoveel mogelijk hergebruikt beton uiteraard, maar al snel schoot het uit de grond. Met hun fonkelnieuwe kraan zette V&S, de houtbouwer, voorbereidde stukken op hun plek. En wie er wel eens langs fietst ziet: units 1 t/m 5 hebben zelfs al een verdieping!

Voor ons Boschgaarders een hele ervaring. Waar we aan het begin van het jaar het gevoel hadden dat we een treinwagon een heuvel op moesten duwen, is ie nu duidelijk over de top en rennen we erachteraan. En dat motiveert! Ineens voelen en zien we waarvoor we het aan het doen zijn.

Het is ook overweldigend, want het is veel werk. Hergebruikt materiaal is zelden arbeids-arm. We zagen, ontspijkeren, sjouwen, en boren ons in de rondte. Maar als je dan in de eerste ‘affe’ verdieping staat en over het toekomstige pand uitkijkt weet je weer waarom. En toen we vorige week ook nog de visualisaties binnenkregen werden we helemaal enthousiast!

Dus, 2021, het was nogal een jaar. We zijn blij dat we dit jaar hadden, maar ook blij dat we het gehad hebben. Op naar 2022, want dat is weer een stap dichter bij het moment dat we op het Mgr. van Roosmalenplein intrekken.

We wensen alle bouwpartners, alle buurtbewoners, en iedereen die zich betrokken voelt bij dit project een fijne jaarwisseling, en een voorspoedig 2022. We hebben nu al zin om jullie uit te nodigen om het hoogste punt te vieren!