Boschgaard wordt geen gewoon rijtjeshuis. We gaan als buren veel meer delen dan een portiekje of een galerij. Nee, in ons pand richten we allerlei gedeelde ruimtes in, als aanvullingen op onze privé-appartementen.
Waarom? Omdat we groepswonen fijn vinden. Het delen van een huiskamer zorgt voor verbondenheid, en dat bewoners betrokken blijven bij hun buren en hun woning. Verbondenheid en betrokkenheid die nodig is bij een woonproject in zelfbeheer. Maar ook verbondenheid en betrokkenheid die gewoon fijn is in je leven, en in een bewonersgroep waarin allerlei verschillende generaties en richtingen in het leven samen komen.
Want als je even een boodschap moet is het verdomd handig als je je kleine even bij een huisgenoot kunt parkeren. En als je al wat ouder en minder mobiel kun je die boodschapper weer wat voor je laten meenemen. Dat je even een bordje eten naar je huisgenoot met griep brengt. Of nog simpeler: dat je minder vaak met restjes blijft zitten omdat er altijd wel een lege maag in huis is. Elkaar een beetje helpen en er voor elkaar zijn dus, niet omdat het moet maar omdat het tof is om te doen.
Even een misverstand weghelpen: Groepswonen is niet per se voor jaren ‘70-hippies die op slaapzalen liggen, verplicht iedere avond samen linzenprutjes eten en andere commune-vooroordelen. Kan, als je dat leuk vindt, maar wij zien het toch iets anders 😉
Boschgaard zoekt een gezonde balans tussen de groep en het individu. Tussen prive en gedeeld. Looproutes worden zo ontworpen dat je elkaar op een natuurlijk manier tegenkomt. Maar gezond is ook dat er óntlooproutes zijn voor als je er even geen trek in hebt. Huiskamers zijn groot genoeg dat iedereen er diens ding kan doen, maar zo ingericht dat je wel je eigen ding kan doen. En als je geen zin hebt om in de grote keuken te koken kun je gewoon in je eigen woonunit eten klaarmaken.
Concreet heeft Boschgaard dadelijk twee grote gedeelde huiskamers, met in totaal drie volwaardige keukens. Daarnaast natuurlijk gangen, een binnentuin, en bergingen. Die bergingen delen we ook in als gedeelde ruimtes: niet ieder diens eigen hokje maar één grote schuur. En als klap op de vuurpijl: Een luxe badkamer! Naast de simpele douche in de woning is er op de begane grond een ruimte met een ligbad, een ecologische recirculatiedouche, en een infraroodsauna.
Nouja, we schrijven dit nu alsof het er al is. Eerst moeten we het nog maar eens bouwen. Maar eigenlijk kunnen we niet wachten om ‘s morgens de trap af te komen, dat onze huisgenoot daar al de krant zit te lezen en de koffie al bruin is. Of de filmavonden, de verjaardagen die we er gaan vieren, de spelende kinderen, de baksels die gedeeld worden, alle toffe tijden die we gaan beleven. Als buren en als huisgenoten.