Duurzaam bouwen

Duurzaamheid is een van dé kernwaarden van Boschgaard. We nemen duurzaamheid zeer serieus, en hebben daar het ontwerp van het pand op gebaseerd. Van kleinere ruimtes, slimme warmtevangers en passieve ventilatie tot het bouwen met hergebruikte materialen; we zijn op zoveel mogelijk vlakken bezig met het pand zo duurzaam mogelijk te maken.

Bouwmaterialen

Een deel van de houtskeletbouw

Circulair bouwen is hét buzzword, en terecht. Maar bijzonder is onze visie daarop: we gaan niet bouwen met nieuwe herbruikbare materialen, maar gaan eerder voor hergebruik. Met oude bouwmaterialen uit sloop, maar ook reststromen uit de industrie, is ons streven om 90% van alle bouwmaterialen hergebruikt te laten zijn! We vinden het zonde om nieuwe producten te gebruiken terwijl er zoveel materialen worden weggegooid die nog heel goed bruikbaar zijn. Naast hergebruik van het bouwmateriaal wordt in dit project ook een deel van het bestaande gebouw hergebruikt.
Het ontwerp volgt daarbij de materialen. Zo zorgt de voetafdruk van de oude fundering voor de vorm en indeling, en hebben de dakspanten die we geoogst hebben de dakhoek bepaald.
Waar niet met hergebruikt materiaal wordt gewerkt, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bouwbiologische materialen; het pand wordt gebouwd op een basis van houtskeletbouw en het stucwerk doen we bijvoorbeeld met leem. Deze materialen hebben C02 in zich opgenomen in plaats van dat ze voor uitstoot zorgen.

Technologie

Het gebouw is ontworpen om zo passief mogelijk verwarmd, geventileerd en gehydrateerd te worden. Boschgaard gaat dankbaar gebruik maken van de zon, regen en aarde, door te oogsten wat ze ons gratis geeft. Zonnestralen, regendruppels en aardwarmte! Gevels op het zuiden vangen de zon voor warmte, en de 234 zonnepanelen voor energie. 80 meter lange sondes in de grond geven een stabiele 12 graden voor de warmtepompen en tot 80 kuub regen vangen we op om de wc’s en wasmachines mee te spoelen.
Om het gebouw zo optimaal mogelijk te laten werken, hebben we een actieve houding nodig van de bewoners. Gordijnen op tijd dicht, ramen op het juiste moment open en korter douchen, ofwel bewust bezig zijn met het (binnen)klimaat. De bewoners gaan dus al veel zelf en samen doen, en we gaan ook veel delen. Auto’s, boormachines en de wasmachines. Minder apparaten aanschaffen is altijd beter!
Door het ontwerp kunnen we toe met minder apparaten zoals warmtepompen dan gebruikelijk. Wat we kopen moet niet alleen duurzaam geproduceerd zijn, maar we gaan ook voor ethisch schone panelen, die in de toekomst goed gerecycled kunnen worden.

Inrichting

Door relatief klein te wonen en woonkamers te delen kun je bijna zeggen dat de bewoners een ‘tiny house’ hebben. Dit betekent dat het hele gebouw minder ruimte in beslag neemt, en het ook minder energie kost om de ruimtes te verwarmen. De bewoners delen buiten de eigen woonunit ook allerlei voorzieningen met elkaar, zoals grote woonkeukens en een gedeelde badkamer met luxe (recirculatie-)douche en bad. Want waarom zou je negentien grote badruimtes bouwen die ieder een kwartier per dag gebruikt worden?
Bepaalde ruimtes worden ook multifunctioneel ingericht. Zeker in het buurtcentrum worden ruimtes op meerdere manieren gebruikt.

Biodiversiteit

Alle daken en buitenruimtes worden zo ontworpen dat er een hoge mate van biodiversiteit ontstaat, met veel leefruimte voor vogels en insecten. Zo hebben we groene daken, en gevels waar planten in kunnen groeien.
Daarnaast is Boschgaard verbonden aan de Graafse Akker, het openluchtbuurthuis in de wijk. Op deze buurtakker wordt gewerkt aan een groenere, fijnere buurt.

Architect en aannemer

Als architect voor dit project hebben we Superuse Studios uit Rotterdam aan Boschgaard weten te koppelen. Deze pioniers van duurzaamheid en hergebruik in de bouw zijn de perfecte partners om onze wilde dromen in concrete ideeën en ontwerpen om te zetten. Voor de uitvoer hebben we Bouwbedrijf Versteegden uit Erp ingeschakeld, o.a. omdat zij ervaring hebben met meebouwende bewoners.