wonen in Boschgaard

Er zijn een hoop vragen over wonen in Boschgaard. Sommige daarvan kunnen we beantwoorden, anderen nog niet omdat we het zelf ook nog niet weten. Bij deze een F.A.Q. waarin we een poging doen duidelijkheid te geven.

-Bewoners, Bende, kartrekkers, ik hoor allerlei termen. Hoe is Boschgaard nou eigenlijk georganiseerd?
De toekomstige bewoners en gebruikers van Boschgaard vormen een collectief, dat samenwerkt om het project voor elkaar te boksen. De ‘voorhoede’ daarvan wordt gevormd door de kartrekkers, die wekelijks vergaderen. Besluiten nemen we zoveel mogelijk horizontaal, dus we zoeken oplossingen waar iedereen blij van wordt.
Naast het collectief, of eigenlijk er omheen, hebben we de Boschgaard Bende. Bendeleden zijn geinteresseerd in Boschgaard, zij het als eventuele bewoner, zij het als sympathisant. Ze worden op de hoogte gehouden via een maillijst en tijdens BendeBorrels. Zo nu en dan vragen we vanuit de kartrekkers de Bendeleden om hulp.
Wil je Bendelid worden, en zo op de maillijst komen? Check deze pagina voor alle info!
Voor de volledigheid: Het geheel is eigendom van Zayaz. Uiteindelijk ontvangen zij de huur. Maar we nemen als Boschgaard zoveel mogelijk verantwoordelijkheid, over het proces nu en over het beheer van het pand als het klaar is. ‘Eigenaarschap’, heet dat. Zo hebben we zelf een stevige hand in het reilen en zeilen van ons project, en proberen we ook nog een beetje kosten te drukken.

-Wanneer gaat het nou eigenlijk allemaal gebeuren?
Zo snel mogelijk. De procedure kost een hoop tijd (en energie), en we hebben het schema niet altijd in de hand. De beste prognose die we nu hebben is dat we eind dit jaar de vergunningen rond moeten hebben. Dat betekent dat we in 2020 kunnen gaan bouwen, en dat we oud en nieuw 20-21 in ons nieuwe pand kunnen vieren.
Helaas is Boschgaard dus niet je beste gok als je snel een woning nodig hebt, het is een lange termijn project. Hoewel, dat is relatief. Wij als kartrekkers hebben er al een paar jaar in zitten 😉
Wel is het nu al tijd om de groep compleet te maken. We willen alle units ‘gevuld’ hebben vóór de bouw begint. Omdat we die zekerheid willen, maar ook omdat er nog een flinke bak werk aan komt. Het proces tot de bouw, maar ook de bouw zelf, vragen meer dan de 16 handjes die we nu hebben. Daarnaast willen we ook, voor de horizontale besluitvorming, graag de groep uitbreiden voor we bepaalde keuzes maken.

-Wat zijn de voorwaarden om in Boschgaard te wonen?
Sowieso valt ons project binnen de sociale huur. Je moet dus binnen de inkomenseis voor sociale huur vallen.
Daarnaast zoeken we, omdat het toch een andere situatie is als een normale huurwoning, mensen met wie we de juiste klik hebben. Mensen die graag wat meer delen met hun buren, mensen die graag samenwerken, mensen die interesse hebben in een buurtcentrum, mensen die ecologisch wonen serieus nemen. Dit zijn moeilijk meetbare dingen, maar om een idee van mensen te krijgen die zich aanmelden hebben we een vragenlijst opgesteld.

-Woongroep? Individueel? Huh?
Boschgaard krijgt 19 woonunits. Ongeveer de helft daarvan zal individueel zijn, de andere helft in een woongroep. Het verschil? Redelijk simpel:
In een individuele woning heb je volledig je eigen appartement. Je hoeft niets te delen, op eventuele trappenhuizen en gangen na.
In de woongroep deel je meer. Je hebt op je kamer een eigen toilet en douche, en een basis-keukenblokje. Je hebt echter ook de beschikking over een gezamenlijke huiskamer met grote keuken. Hier ontmoet je je huisgenoten, kun je samen eten, deel je een krant, etcetera. In principe heb je dus je eigen appartement, maar in de praktijk heb je veel fijnere voorzieningen in de groeps-woonkamer.
Alle bewoners, groep én individueel, zitten in het collectief dat samen het project beheert. We doen zoveel mogelijk zelf, van onderhoud tot administratie.

-Kostat?
Wat het per woning precies gaat kosten kunnen we nog niet zeggen. Dat is nog afhankelijk van een aantal factoren. Wat we wel kunnen zeggen:
-We vallen binnen de sociale huur. Dat betekent dat woningen sowieso onder bepaalde prijzen blijven.
-Omdat alle units hun eigen voorzieningen hebben, op zijn minst een basis daarvan, kan iedereen huursubsidie krijgen.
-We doen ons stinkende best om het goedkoop te houden. We proberen in de bouwkosten te snijden waar mogelijk, en steken zelf veel uren in het proces. We zoeken naar goedkope (hergebruikte) bouwmaterialen, en willen zelf op de bouw helpen. Houden we een geld ‘over’ aan het eind van het proces, hoeft er uiteindelijk natuurlijk minder huur betaald te worden. Dit is echter allemaal nog een uitdaging, geen beloftes dus. 🙂
-Boschgaard gaat superefficient met energie om, en wekt zijn eigen elektriciteit op. Dat betekent dat nutskosten relatief laag worden.

-Waar meld ik me aan?
Hier, via dit formulier! Wil je hem als PDF, zodat je hem op je gemak kunt bekijken voor je hem invult? Mail even naar wonen@boschgaard.nl.

Heb je nog meer vragen? Mail ons op wonen@boschgaard.nl, en je hoort zo snel mogelijk van ons!